Me too

"Almost every other woman will be harassed but no one knows an harasser"

- Jag skulle ta körkort och hade uppkörning på Trafikskolan med en man, som började direkt ställa privata frågor när jag satt i bilen och körde. Han började även prata om sitt privatliv, något som kändes som den värsta och mest ofrivilliga dejt jag någonsin varit på. 35 minuter senare efter min uppkörning började jag få obehagliga sms från en som ville vara anonym för mig. Dessa sms pågick i flera dagar innan han erkände. Det var mannen på Trafikskolan, han som hade suttit bredvid mig i bilen när jag körde upp. Han hade gått in på mina privata uppgifter i deras databas, sett allt om mig, vilken gata jag bodde på, mina fyra sista i personnumret. Hur skulle jag som var så ung kunna veta vad en tio år äldre man kunde göra mot mig? Jag var livrädd. Ensam. Äcklad. Jag sov inte hemma på flera veckor, just för att han kanske skulle stå där utanför min dörr. Chefen på Trafikverket som jag fick ha kontakt med sa till mig "Det som har hänt ska inte komma ut, du får vara tyst om det. Mannen mår väldigt dåligt nu och är ångerfull". Allt handlade om mannen. Hur han mådde och att jag inte fick berätta detta så att det kom ut. Jag var ett offer som de förvisso struntade totalt i, allt handlade om deras företag och rykte. Och han fick behålla jobbet.

- Vi var 15 år när jag och en till tjej var ute och gick mitt på ljusa dagen och får se en man sitta i en röd bil och runka. Vi blev helt chockade och började springa så fort vi bara kunde hem till en annan vän som bodde på gatan. Några dagar senare var vi påväg hem, solen var fortfarande uppe och vi gick på en lång gata när den röda bilen dyker upp igen. Och där satt samma man och runkade med sitt hånflin mot oss. Den gången körde han efter och vi fick springa och gömma oss på någons gård. När han hade åkt fram och tillbaka, gav han upp och körde vidare.

- Jag och mina vänner satt på en buss påväg hem från en utekväll. Längst bak satt en tjej och kollade ut genom fönstret medan en kille, som såg ut att vara hennes pojkvän satt bredvid. Vi kände direkt att något inte stämde. Jag gick av på samma hållplats som dem. Han och tjejen tog en annan väg, och jag fortsatte gå. Kollade bak varannan sekund. Tog en annan omväg, bara för att vara säker på att det inte har hänt henne något. Såg varken henne eller killen. Klockan var runt tre på natten och det är helt knäpptyst, inte en enda själ var ute då, så jag gick hem. Killen jag åkte buss med hoppade av hållplatsen efter mig, och sprang efter för att kolla om han såg dem. Dagen därpå blev jag väckt av att polisen ringde.

- Alla dessa gånger killar har tagit på ens kropp när man varit på nattklubb. Det händer alltid så plötsligt, att någon tar sig friheten i att smeka på rumpan eller greppar tag i ens midjan. Som om det vore fullt normalt och accepterat. Eller när man får vidriga kommenterar efter att killarna "känt och klämt" på ens kropp. MIN kropp.

- När jag och en vän var ute och hade köpt godis mitt på ljusa dagen gick vi på en parkeringsplats. Då kom en bil i snabbfart och tvärnitade vid oss, öppnade dörren och skrek "TJEJER". Båda två stod helt stilla och fatta inte riktigt vad som hände. När vi inte närmade oss bilen skrek han igen "HOPPA IN I BILEN NU". Då börja vi springa så fort vi bara kunde.


I skrivande stund är det över 500 000 inlägg på Instagram under hashtagen Me Too. Jag är inte ensam. Vi är inte ensamma. Det var just de som fick mig att våga. Jag skriver, raderar, skriver, raderar. Tänker att jag ska skita i det. Jag är inte redo. Fast, jag kommer nog aldrig vara redo. Det känns som att blotta hela mig, men det är bara text. Text som kan hjälpa andra. Och nu orkar jag inte vara tyst längre. #metoo

Gillar

Kommentarer

Instagram saraepetrovicInstagram saraepetrovicInstagram saraepetrovicInstagram saraepetrovicInstagram saraepetrovic